Télapó a világ körül: milyen alakban ismerik más országokban a Mikulást?

Lássuk, hogyan tartják számon a Mikulást a világ különböző tájain.
Télapó a világ körül: milyen alakban ismerik más országokban a Mikulást?

Oroszország

Az oroszoknál közismert "Ded-Moroz" stílusos, kék-fehér köpenyt visel, ám itt nem a gyerekek megajándékozója, hanem a tél megtestesítője. Fagy Apó a jogarával képes bármit jéggé változtatni. A hagyomány szerint unokája, Snegurocska, azaz Hópihécske kíséri.

Hollandia

Innen ered Sinterklaas alakja, aki a monda szerint egy nehéz sorsú gyerekeket megajándékozó püspök volt. A hagyomány szerint december 5-én érkezik, kísérői a krampuszok. A legendát a hollandok Amerikába is magukkal vitték, Sinterklaas "Új Amszterdam", a későbbi New York védőszentje is volt. Az ő nevéből ered a Santa Claus elnevezés is.

Amerika

Mindenki ismeri Santa Claust, az angol nyevterületen számon tartott Mikulást, aki december 24-én éjszaka látogat el a Föld összes gyermekéhez, hogy megpakolja ajándékokkal a kirakott zoknikat. A gyerekek általában süteményt és tejet készítenek elő a részére, hogy ne veszítse el közismert dundi alakját. Fehér-piros ruházatát a Coca Cola-nak köszönheti, az üdítőital reklámjai által terjedt el így a köztudatban.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Tippek a karácsonyi dekorációhoz

Tippek a karácsonyi dekorációhoz

Vajon milyen stílust és hangulatot képviselnek a díszek a trendek szerint?

Karácsonyi tradíciók a világ körül

Karácsonyi tradíciók a világ körül

Tudtad például, hogyan ünnepelnek Mexikóban?