Karácsonyi tradíciók a világ körül

Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás. És habár a karácsonyt a világ nagy részén megünneplik, a hagyományok országonként nagyon eltérőek lehetnek.
Karácsonyi tradíciók a világ körül

Mexikó

A lakosság december 12-én tartja a Guadalupei Szűz napját. A szomszédok ilyenkor a falvakban megvendégelik egymást, így idézve fel Szűz Mária és Szent József szálláskeresését. Az este általában egy hatalmas buliba torkollik, aminek során átadják az ajándékokat is, de nem a karácsonyfa alatt, hanem színes piñatakba csomagolva.

Oroszország

Az oroszok először a szilveszteri buli alkalmából ajándékozzák meg egymást, igaz, ilyenkor hivatalosan Fagy Apó és segédje, Hópihécske hozza az ajándékokat. Az ortodox vallás szerint a csendesebb, meghittebb ünneplésre január 6-án kerül sor.

Japán

Mivel nem keresztény országról van szó, a karácsony itt inkább afféle importált szokás. Éppen ezért nem is családi ünnep, inkább kettesben tölti a párok, akik ilyenkor tejszínhabos, epres karácsonyi süteményt esznek egy romantikus randi keretében.

Peru

Itt a helyiek nem kapkodják el az ajándékvásárlást, csak 24-én kerítenek rá sort. Az ajándékokat csak éjfélkor, a kis Jézus születésekor helyezik a gyerekágyba, karácsonyi dalok kíséretében. Csak ezután szokás náluk kibontani az ünnepi bort.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Tippek a karácsonyi dekorációhoz

Tippek a karácsonyi dekorációhoz

Vajon milyen stílust és hangulatot képviselnek a díszek a trendek szerint?

Karácsonyi tradíciók a világ körül

Karácsonyi tradíciók a világ körül

Tudtad például, hogyan ünnepelnek Mexikóban?