Ismét népszerűségre tör a gin. Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

Az emberek újra felfedezik maguknak, bár elég megosztó ital, hiszen általában a legismertebb fogyasztási móddal, a gin-tonic-kal kapcsolják össze az érzéseiket az emberek. A fellendülés annak is köszönhető, hogy már nem a gin tonic-kal kevert változata az, ami után érdeklődnek inkább, hiszen a gin önmagában is különleges ital.
Mit tudunk a ginről?
A gin alapanyaga a gabona, árpa vagy rozs, amiből cefrét készítenek majd folyamatos lepárlással készítik az italt. Titka az ízesítésben rejlik, alapja a boróka. A fűszerek bekeverése után újra lepárolják, alkoholtartalma a 26-45 % közötti.
Igazából a gin előállítási módjáról igen tág a jogi értelmezés, az előállítási módban nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy a boróka mellett milyen ízeket vagy aromákat lehet hozzáadni ezért nagyon sokféle változata van.
Az ínyencek magában fogyasztják, a pikáns, fűszeres ízvilág a gin legnagyobb márkái között válogatva. Sokan azonban csak koktél alapanyagként tartják számon. Koktél alapanyagként olyan koktélokhoz ajánlják, amelyekben az egyedisége is érvényesülhet. Gin-tonic-ként érdemesebb lágyabb tonic-kal keverni, néhány szem tasmán borssal, némi friss gyömbérrel jól behűtve kiemelik a gin karakteres ízét.
Akik ismerik már a gin páratlan ízét, azok tudják, hogy megéri csak önmagáért felszolgálni. Természetesen ez azt is jelenti, hogy lehetőleg mellőzzük a jégkockát mert így elkerülhetjük, hogy a gin felhíguljon. Bár ha valaki jéghidegen szeret,i akkor biztosan elcsábul a jégkockák láttán, de legbiztosabbak úgy lehetünk, ha a saját élményeinket követjük és úgy döntünk.
A legnépszerűbb ginek
● Hendrick’s
Sokan a Hendrick’s-nek tulajdonítja a gin újjáéledését. A márka 1999-ben jelent meg de mára minden bárban és gin rajongó gyűjteményében szerepel. Közvetlenül palackozás előtt, uborka és rózsa infúzióval frissítik a gint. Az uborka a Hendrick’s védjegye.
● Sipsmith
Ez a másik fiatal gin márka, a ginben azonban a citrusfélék néhány árnyalatát és egy csipetnyi édességet is felfedezhetünk. Az eredmény egy egyszerű mégis összetett gin amelyet jéggel kortyolgatunk.
● Monkey 47 Dry Gin
A legtöbb ginben legfeljebb egy tucat növényi hozzávaló található, ebben 47 botanikai alapanyagot használnak, köztük a vörösáfonyát. Az összes összetevőt a lepárló háztáji kertjében a németországi Fekete-erdőben szedik.
● Suntory Roku gin
A márka a Dry Ginre hajazó változata, amely egy tiszta, kiegyensúlyozott italt fed. A Roku japánul hatot jelent, ez utal a hat különleges botanikai anyagra ami benne található. Gin webshop elérhetősége a Ginshop webáruház honlapján megtekinthető, ahol szinte bármilyen alkoholos italt be lehet szerezni, így bármikor keverhetünk házi koktélt magunknak.
Összegezve
A gin újra virágkorát kezdi élni, köszönhetően az új gin márkáknak, amelyeket a XXI. század elején kezdtek el készíteni. Újra történő felfedezésének az is az oka, hogy ma már nem csak a tonic-kal együtt, hanem magában is kedvelik az italt.