Így készíts likőrt házilag!

A likőr neve a latin- liquor, jelentése folyadék -szóból származik, az ízének előállításához régen nádcukrot, nádmézet, virágmézet használtak. Azért készítették, hogy alkohollal kioldják a gyógynövények hatóanyagait és gyógyító italt állítsanak elő belőle. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan készül a házi változat.
Így készíts likőrt házilag!

Hol készítettek likőröket?

Régen a kolostorok kertjeiben nemcsak konyhakerti alapanyagok és jószagú füvek hanem gyógynövények is teremtek, ezekből aztán összeválogathatták a hozzáértők a megfelelőeket a likőrjeikhez. A gyógynövények egy része viszonylag keserű anyagokat tartalmaz , amelyek az emésztést segítik, így a gyógynövényes likőrök egyben élvezeti cikkek is voltak. Természetesen mindegyiket csak mértékkel fogyasztva.

A világ leghíresebb likőrjei franciák, a francia bencés Benedictine és a karthauzi Chartreuse amelyeknek receptjeit mindig csak két szerzetes tudta. De a zárai domonkosok meggy alapú Maraschinoja is hasonló minőségű amelyet a dalmát Rosolj után rozsólisnak neveznek.

Magyarországon több helyen is találhatunk hasonló párlatokat, amelyeket helyi gyógynövényekből készítenek. Pannonhalmán például a bencések megalkották a Pannonhalmi Keserű likőrt, ami több mint húsz gyógynövény felhasználásával készült gyógynövénykivonat és párlat alkotja és amelynek a receptúrája szigorúan titkos. Hathónapig tokaji aszús tölgyfahordóban érlelik, ami kialakítja az ital bársonyosságát és kap egy kis aszú ízvilágot is.

Szegeden a ferencesek kétféle likőrt készítenek, a Magnusz-cseppek nyugtató hatású citromfüvet, macskagyökeret és kamillát tartalmaznak, míg a Sándor-cseppek immun és szíverősítő gyógynövényekből és bogyós gyümölcsökből, csipkebogyóból, vörösáfonyából és borsmentából készülnek. Mindkét likőr alkoholtartalma 32 százalékos és a magyar méztől édes és selymes lesz.

A likőrök kolostori népszerűségét bizonyítandó a világi főzdék számtalan gyógylikőr kínálata, amelyek erős élvezeti értékkel bírnak. Általában fogyasztásuk az étkezéshez kapcsolódik vagy étkezés előtt vagy után fogyasztják, az emésztést segítő hatása méltán népszerű. Ilyen italok a Jagermeister, az Underberg, a magyar Unicum, és a Hubertus, valamint a Campri és a Becherovka is a gyomorkeserűk közé tartozik.

Az Unicum titkát csak két ember ismeri és a hozzá felhasznált növényeket is úgy vegyítik, hogy ne jusson senki hozzá a titkához. A kész italt még három hónapig érlelik hűvös pincékben, hogy majd a jellegzetes palackokba kerüljön.

Lehet otthon is készíteni likőrt?

A házilag készített gyógylikőrnek mindig is nagy volt a hagyománya, hiszen a boltokban régen nemigen lehetett még vásárolni ilyesmit. A legfinomabb likőrrecepteket a XX.század eleji könyvekben lehet találni. A házi citromfű likőr tartalmaz szerecsendiót, citromhéjat, szegfűszeget, és a legfinomabb gyomornyugtató. Ma már bőven van választék a boltokban a likőrökből, de nem csak a boltokban, a likőrök ára webáruházban is megtekinthető, így aki inkább vásárolna, annak erre is van lehetősége.

Összegezve


A kolostorok kertjéből indult gyógynövényből készült likőr, mindenki által kedvelt termékké vált, erős élvezeti értékkel bír. Fogyasztása mértéktartással mindenkinek ajánlható, főként emésztést segítő tulajdonsága miatt.

Kapcsolódó cikkek

Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

Eloszlatjuk a tévhiteket a koleszterinnel kapcsolatban.

Így készíts likőrt házilag!

Így készíts likőrt házilag!

A likőr neve a latin- liquor, jelentése folyadék -szóból származik, az ízének előállításához régen nádcukrot, nádmézet, virágmézet használtak.

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

Okkal nevezték az "anyák megrontójának".