Így készíts likőrt házilag!

A likőr neve a latin- liquor, jelentése folyadék -szóból származik, az ízének előállításához régen nádcukrot, nádmézet, virágmézet használtak. Azért készítették, hogy alkohollal kioldják a gyógynövények hatóanyagait és gyógyító italt állítsanak elő belőle. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan készül a házi változat.
Így készíts likőrt házilag!

Hol készítettek likőröket?

Régen a kolostorok kertjeiben nemcsak konyhakerti alapanyagok és jószagú füvek hanem gyógynövények is teremtek, ezekből aztán összeválogathatták a hozzáértők a megfelelőeket a likőrjeikhez. A gyógynövények egy része viszonylag keserű anyagokat tartalmaz , amelyek az emésztést segítik, így a gyógynövényes likőrök egyben élvezeti cikkek is voltak. Természetesen mindegyiket csak mértékkel fogyasztva.

A világ leghíresebb likőrjei franciák, a francia bencés Benedictine és a karthauzi Chartreuse amelyeknek receptjeit mindig csak két szerzetes tudta. De a zárai domonkosok meggy alapú Maraschinoja is hasonló minőségű amelyet a dalmát Rosolj után rozsólisnak neveznek.

Magyarországon több helyen is találhatunk hasonló párlatokat, amelyeket helyi gyógynövényekből készítenek. Pannonhalmán például a bencések megalkották a Pannonhalmi Keserű likőrt, ami több mint húsz gyógynövény felhasználásával készült gyógynövénykivonat és párlat alkotja és amelynek a receptúrája szigorúan titkos. Hathónapig tokaji aszús tölgyfahordóban érlelik, ami kialakítja az ital bársonyosságát és kap egy kis aszú ízvilágot is.

Szegeden a ferencesek kétféle likőrt készítenek, a Magnusz-cseppek nyugtató hatású citromfüvet, macskagyökeret és kamillát tartalmaznak, míg a Sándor-cseppek immun és szíverősítő gyógynövényekből és bogyós gyümölcsökből, csipkebogyóból, vörösáfonyából és borsmentából készülnek. Mindkét likőr alkoholtartalma 32 százalékos és a magyar méztől édes és selymes lesz.

A likőrök kolostori népszerűségét bizonyítandó a világi főzdék számtalan gyógylikőr kínálata, amelyek erős élvezeti értékkel bírnak. Általában fogyasztásuk az étkezéshez kapcsolódik vagy étkezés előtt vagy után fogyasztják, az emésztést segítő hatása méltán népszerű. Ilyen italok a Jagermeister, az Underberg, a magyar Unicum, és a Hubertus, valamint a Campri és a Becherovka is a gyomorkeserűk közé tartozik.

Az Unicum titkát csak két ember ismeri és a hozzá felhasznált növényeket is úgy vegyítik, hogy ne jusson senki hozzá a titkához. A kész italt még három hónapig érlelik hűvös pincékben, hogy majd a jellegzetes palackokba kerüljön.

Lehet otthon is készíteni likőrt?

A házilag készített gyógylikőrnek mindig is nagy volt a hagyománya, hiszen a boltokban régen nemigen lehetett még vásárolni ilyesmit. A legfinomabb likőrrecepteket a XX.század eleji könyvekben lehet találni. A házi citromfű likőr tartalmaz szerecsendiót, citromhéjat, szegfűszeget, és a legfinomabb gyomornyugtató. Ma már bőven van választék a boltokban a likőrökből, de nem csak a boltokban, a likőrök ára webáruházban is megtekinthető, így aki inkább vásárolna, annak erre is van lehetősége.

Összegezve


A kolostorok kertjéből indult gyógynövényből készült likőr, mindenki által kedvelt termékké vált, erős élvezeti értékkel bír. Fogyasztása mértéktartással mindenkinek ajánlható, főként emésztést segítő tulajdonsága miatt.

Kapcsolódó cikkek

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

5 tény, amit eddig te sem tudtál a ginről

Okkal nevezték az "anyák megrontójának".

Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

Vajon tényleg csak heti két tojást szabad megennünk?

Eloszlatjuk a tévhiteket a koleszterinnel kapcsolatban.

Így készíts likőrt házilag!

Így készíts likőrt házilag!

A likőr neve a latin- liquor, jelentése folyadék -szóból származik, az ízének előállításához régen nádcukrot, nádmézet, virágmézet használtak.