Mi a legjobb padlófajta? Íme, a legmodernebb megoldások

Manapság hatféle népszerű padlóburkolatot használnak a lakóházakban, a klasszikus keményfától a környezetbarát laminált padlóig. Ezenkívül számos más kevésbé használt típus létezik, amelyeknek megvannak a maguk előnyei. Az alábbi útmutató segítségével kiválaszthatod, neked melyik típus a legmegfelelőbb!
Mi a legjobb padlófajta? Íme, a legmodernebb megoldások

1. Keményfa padlóburkolat

A keményfa továbbra is a legjobb választás nagyszerű megjelenése és hosszú távú megtérülése miatt. Előnye, hogy látványos, ráadásul számos fajta áll rendelkezésre a szín és a stílus variálásához. 3-5 évente felújítható, így nem kell teljesen lecserélni. Hátránya ugyanakkor, hogy drága a többi padlóburkolathoz képest, és idővel karcolások, horpadások keletkezhetnek rajta.

2. Laminált padló

Ez a típus jóval olcsóbb, mint a keményfa, könnyű telepíteni, ráadásul tartós is. Sokféle színben és stílusban elérhető, a nagy forgalmú helyek legjobb burkolóanyaga. Hátránya, hogy nedvességkárosodásra hajlamos és nehezen javítható, ezért nem ideális konyhába vagy fürdőszobába.

3. Vinil padló

Ez ma már nem az az olcsó alternatíva, mint régen. Manapság ez a szintetikus otthoni padló strapabíró, és hatékonyan utánozza a fát, a kerámiát és a követ. Megfizethető, sokoldalú és könnyen karbantartható, ám megjelenése miatt még mindig kevésbé népszerű.

4. Kerámia

A kerámia -és porceláncsempe kiváló választás az otthonunkba a nagy forgalmú és nedvességnek kitett helyeken. Előnye, hogy változatos megjelenésben és kivitelben kapható, tartós, nem porózus vagy vízálló. Hátránya, hogy az egyik legdrágább lehetőség, nehéz telepíteni, és az erős használat során kitörhet és megkarcolódhat.

5. Természetes kőlap

A természetes kőlap egy klasszikus padlóburkolat, amely gránitot, márványt, travertint és homokkövet tartalmaz. Egyes anyagok, például a travertin, tartósabbak, mint mások. Ezzel együtt a különböző típusok más-más mértékű gondozást igényelnek, a polírozott márványfelületen például könnyebben láthatók a karcolások.

6. Szőnyeg

Sok lakástulajdonos kedvence, különösen a hálószobákban. Előnye, hogy költséghatékony, puha és meleg, többféle színben és kivitelben elérhető, ráadásul kiváló a hangszigetelésre. Hátránya, hogy nehezen karbantartható, ezért évente legalább egyszer professzionális tisztítása javasolt.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek